Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Rendben
Termékek Menü

Hygge – avagy a meghittség és a boldogság titka

Bizonyára Te is hallottad már ezt a kifejezést, hiszen a csapból is ez folyik. A dánok nem hiába szerepelnek már évtizedek óta a boldogság-ranglista első helyén, tegyük hozzá, amire teljesen rászolgáltak. De mi a hygge, és miért kellene mindenkinek legalább egyszer megtapasztalnia ezt az érzést? Összeszedtünk most egy részletes, könnyed kis cikket, hogy te is elsajátíthasd a meghittség érzését.

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni a hygge (ejtsd: hügge) jelentését azt mondhatjuk: barátságosságot, otthonosságot, meghittséget, valamint minőségi társas együttléteket jelent. Hogy jobban megértsd, mutatunk néhány példát. A dánok előszeretettel hívják át barátaikat egy kis meghitt beszélgetésre, süteményezésre egy téli napon vagy ugyanezt a kellemes érzést kelti, ha leoltják a lámpát és gyertyafény mellett csevegnek családtagjaikkal, ismerőseikkel. Esetleg beülnek egy kocsmába, kávézóba könnyed témákról csevegni. Jogosan gondolhatnánk, csupán ennyi a nagy titok? Hiszen ezt bárki utánuk tudja csinálni. De valóban így van? A mai rohanó világban tényleg képesek lennénk néhány órára beülni a barátainkkal valahová és önfeledt beszélgetésbe kezdeni? Vagy egy meghitt vacsorát szervezni?

Leírva, olvasva sokkal egyszerűbbnek hangzik, mint megvalósítani. Hiszen valljuk be, fontos a karrierünk, a család, hogy jól teljesítsünk minden élethelyzetben ez pedig rengeteg időt és energiát vesz el tőlünk. Érdemes lenne a hygge-t beépíteni a minden napokban. Kutatások is kimutatták, hogy lelki jólétünk, a megfelelő közérzetünk, mind-mind szoros összefüggésben áll társas kapcsolataink mennyiségével és minőségével.

Ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni a hygge jelentését akkor valahogyan így nézne ki: „hozzuk ki a legtöbbet abból, amiből sok van: a mindennapokból.”Rengeteg hygge-dolgot teszünk mi is a hétköznapokban, csak számunkra ez nem tudatos cselekvés.

Kezdd el ma, tedd meghitté az otthonodat!

A kellemes környezet megteremtése az egyik legfontosabb része a hygge hangulatnak. Nincs helyhez kötve, de leggyakrabban ennek az érzésnek a nappali ad helyet. Itt a kanapénak, a díszpárnáknak, a szőrös, puha plédeknek és szőnyegeknek különösen jelentős szerepe van a hygge hangulat megteremtésében. Miért ne kezdenéd a nappali átalakításával, hogy te is becsempészd a mindennapokba ezt a különös érzést!?
Gyertyákkal, különleges dekorációkkal, képekkel, motivációs idézetekkel és hangulatos díszekkel még jobban megteremtheted a magad kis világát, ahol a barátaiddal és családtagjaiddal is minőségi időt tölthetsz el ezután.

Rendezd be tudatosan, kényelmesen otthonodat!